Η Βιβλιοθήκη Συλλογή 11.000 τίτλων Νέα της Βιβλιοθήκης Δημαρχείο Σαρωνικού

Νέα & Εκδηλώσεις

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σαρωνικού και της ανάδοχης εταιρείας που αναλαμβάνει την υλοποίηση τμήματος του εμβληματικού έργου «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ».

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Σαρωνικού

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σαρωνικού και της ανάδοχης εταιρείας που αναλαμβάνει την υλοποίηση τμήματος του εμβληματικού έργου «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ», το οποίο αποτελεί ουσιαστική συμβολή της δημοτικής αρχής στην έρευνα και ανάδειξη ιστορικών πηγών που σχετίζονται με τα επαναστατικά γεγονότα του 1821 στην Αττική και στα χωριά των Μεσογείων.

Ειδικότερα, η σύμβαση που υπεγράφη με την εταιρεία INTEROPTICS A.E. αφορά στο Υποέργο 1, «Καινοτόμες Πολιτιστικές Εφαρμογές και Τεκμηρίωση της Αρβανίτικης Συμμετοχής στην Επανάσταση του 21». Το συγκεκριμένο Υποέργο περιλαμβάνει ιστορική έρευνα με στόχο τον εντοπισμό βιβλιογραφικών πηγών αλλά και τεκμηρίων που σχετίζονται άμεσα με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής των Μεσογείων αλλά και γενικότερα της  Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας στην επανάσταση του 1821. Το σύνολο των μεταδεδομένων και των ψηφιακών τεκμηρίων που θα συλλεχθεί, θα εισαχθεί στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου, το οποίο θα επεκταθεί και θα παραμετροποιηθεί ανάλογα προκειμένου να φιλοξενήσει τις νέες εγγραφές. Τα ψηφιακά αυτά τεκμήρια, θα περιγραφούν και θα στοιχειοθετηθούν, ενώ θα δημιουργηθούν διασυνδεδεμένα δεδομένα για τις οντότητες που σχετίζονται με τις πηγές και τα τεκμήρια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μεγάλος πλούτος πληροφοριών γύρω από Πρόσωπα, Γεγονότα, Αντικείμενα, Τόπους κ.ά

Υπενθυμίζουμε ότι το συνολικό έργο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ», προϋπολογισμού 121.076,00€ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%), είχε λάβει προαπαιτούμενη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και στη συνέχεια υπεβλήθη, για έγκριση και χρηματοδότηση, στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ) με Κωδικό Πρόσκλησης ΑΤ14 και τίτλο «Ελλάδα 1821 – Ελλάδα 2021» στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ: «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός» του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Το έργο έχει ως σκοπό να υλοποιήσει δράσεις για την ανάδειξη της συμβολής της περιοχής των Μεσογείων στην επανάσταση του 1821, να αναδείξει το ρόλο των αγωνιστών της σε αυτή και να συνδέσει την έννοια της ελευθερίας του χθες με το σήμερα. Επίσης, επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τα ιδιαίτερα ιστορικά χαρακτηριστικά της περιοχής σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και να προδιαγράψει τα προς αξιοποίηση πλεονεκτήματά της για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και του ιστορικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής.

Μέσω του έργου ο Δήμος προάγει την ουσιαστική έρευνα και καταγραφή των πηγών, την τεκμηρίωσή τους και την αξιοποίησή τους προκειμένου να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης και της τοπικής ιστορίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής. Στόχος, ο οποίος αναμένεται να επιτευγχθεί μέσω της χρήσης των τεχνολογικών υποδομών του Δήμου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Πινακίδα έργου


 

Έκδοση της Βιβλιοθήκης

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Σαρωνικού

Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη (1909 - 1944) / Πέτρος Ι. Φιλίππου - Αγγέλου ; πρόλογος: Προκόπιος Παυλόπουλος, Βιβλίο πρώτο, Αρβανίτικα - Αρχαιολογικά - Ιστορικά - Λαογραφικά

 

 

Εξεδόθη το νέο βιβλίο του δημάρχου Σαρωνικού και αρχαιολόγου, Πέτρου Ι. Φιλίππου-Αγγέλου, με τίτλο «Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη (1909-1944)».

 

Τον πρόλογο έχει γράψει ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σταδιακώς, αντιλήφθηκα ότι ο κ. Πέτρος Φιλίππου επέλεξε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αφήνοντας μιαν άλλη επιστημονική πορεία στο πεδίο της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Λαογραφίας, στην οποία θα μπορούσε να έχει διαπρέψει, ακόμη και σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Στην πραγματικότητα όμως ο κ.  Πέτρος Φιλίππου κατάφερε –κάτι σπάνιο για πολιτικούς, υπό την ευρεία του όρου έννοια- να συνθέσει αρμονικά το αυτοδιοικητικό του καθήκον με τα πολλαπλά επιστημονικά του, ιστορικά και λαογραφικά, ενδιαφέροντα. Επισημαίνω εδώ μόνο το ότι η ίδια η καταγωγή του τον παρακίνησε ν’ αφιερωθεί, επανειλημμένως, στην έρευνα της αρβανίτικης γλώσσας και κατ’ εξοχήν στην προσφορά των Αρβανιτών σε όλους τους μεγάλους Αγώνες κατά την γέννηση και την μετέπειτα πορεία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους, μ ‘ επίκεντρο την προσφορά τους στην Εθνεγερσία του 1821».

 

Η έκδοση του νέου βιβλίου πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων με τη χορηγία του κου. Αθανάσιου Μαρτίνου και περιλαμβάνει αδημοσίευτες μελέτες και υλικό από το αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, το οποίο μας παρέδωσε ο ανιψιός του, Χρήστος Ι. Δημητρίου. Περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, αρβανίτικα παραμύθια, διηγήσεις, ιστορίες, παροιμίες, τραγούδια, όρκους, ευχές κλπ, μελέτες (λαογραφικές και αρχαιολογικές) για τα Καλύβια και την Αττική καθώς και αδημοσίευτες εργασίες για την Κρήτη και την Αργολίδα. Όλο αυτό το υλικό βρίσκεται σήμερα στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να το αναζητήσουν στο Ψηφιακό Αποθετήριο της Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού.

 

Ο Χρίστος Ν. Πέτρου – Μεσογείτης ήταν Καλυβιώτης αρχαιολόγος, καθηγητής και ιστορικός με ιδιαίτερη ενασχόληση στην επιγραφική και αρβανίτικη διάλεκτο, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες και αδημοσίευτες μελέτες του. Η νέα έκδοση αποτελεί μια μεγάλη συμβολή τόσο στην ευρύτερη διάδοση του τεράστιου έργο του Μεσογείτη, που έφυγε από τη ζωή μόλις 35 ετών, όσο και στην ανακάλυψη της αρβανίτικης γλώσσας και του πολιτισμού των αρβανιτών.

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων θα προγραμματίσει άμεσα την παρουσίαση του νέου βιβλίου με το οποίο γίνεται γνωστό στο ευρύ κοινό το σπουδαίο έργο του επιφανούς επιστήμονα.


 

Συμμετοχή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών με θέμα «Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες Μετασχηματίζονται: Προοπτικές Και Προκλήσεις»

  

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων & Επιστημόνων Πληροφόρησης (ΕΕΒΕΠ) σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνουν από κοινού το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Βιβλιοθηκών με θέμα «Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες μετασχηματίζονται: Προοπτικές και προκλήσεις». Το συνέδριο θα λάβει χώρα στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο Κρήτης από τις 22-24 Σεπτεμβρίου 2022.

Βασική προσδοκία του συνεδρίου είναι να αποτελέσει το έναυσμα ώστε οι επαγγελματίες των δημοτικών βιβλιοθηκών να μπορέσουν να εξυπηρετούν με τον πλέον δόκιμο τρόπο την κοινότητά τους εφαρμόζοντας καινοτόμες ιδέες, στρατηγικές και νέες τεχνικές και πρακτικές. Στόχο επίσης αποτελεί και η ενδυνάμωση των συνεργασιών μεταξύ των βιβλιοθηκών για την αύξηση των δυνατοτήτων τους σε νομοθετικό, λειτουργικό, οικονομικό και επιστημονικό  επίπεδο.

Το συνέδριο θα χαιρετήσει μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, ενώ η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων θα συμμετάσχει με δύο εισηγήσεις σχετικά με το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού.

Η πρώτη εισήγηση με θέμα « Λειτουργία και Αξιοποίηση Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού. Τα Οφέλη από τη Νέα Υποδομή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων» με εισηγητές τις υπαλλήλους της Βιβλιοθήκης, Λυδιά Αλαγιάννη, MSc Βιβλιοθηκονόμο και Ελένη Ράπτη, Διοικητικό Υπάλληλο.

Ενώ η δεύτερη εισήγηση έχει θέμα «Διαχείριση Αρχειακού Υλικού σε Δημοτική βιβλιοθήκη. Η Περίπτωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων και το "Αρχείο Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη”» με εισηγητές την Ευαγγελία Παπαδάκη, MSc Αρχειονόμο-Βιβλιοθηκονόμο, την Ελένη Ράπτη, Διοικητικό Υπάλληλο Δήμου Σαρωνικού και τον Παντελή Μπράττη, Βιβλιοθηκονόμο, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου το οποίο περιλαμβάνει και περιλήψεις των εισηγήσεων (σελ. 12, 13, 37 και 44).

Πρόγραμμα Συνεδρίου


 

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022

Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος επιστρέφει! Από την Τετάρτη 29 Ιουνίου έως και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου οι βιβλιοθήκες του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους για να υποδεχτούν μικρούς και μεγάλους φίλους τους, να διαβάσουν παλιές και καινούργιες ιστορίες, να εμπνευστούν, να εξερευνήσουν, να παίξουν με τη φύση, και μέσα από πρωτότυπες δράσεις να ανακαλύψουν νέες διαδρομές ανάγνωσης.

Με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», η  Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας επανέρχεται με ιδέες και θεματικές που θα μας φέρουν κοντά σε αγαπημένα μας μέρη, πρόσωπα, βιβλία αλλά και στα προσωπικά μας σημεία αναφοράς. Κεντρικός στόχος της φετινής ΚΕ είναι να μετατραπούν οι τοπικές βιβλιοθήκες σε κυψέλες δημιουργικότητας αξιοποιώντας αναγνώστες κάθε ηλικίας και το φυσικό περιβάλλον γύρω από αυτές. 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων συμμετέχει στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία με 8 δράσεις που θα λάβουν χώρα και σε άλλες τοπικές κοινότητες πέρα από την έδρα της.

δείτε το πρόγραμμα εδώ


 

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας Δήμου Σαρωνικού

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας Δήμου Σαρωνικού – Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού: «Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι και υπερήφανοι που παρουσιάζουμε μια κοινή προσπάθεια επιστημόνων, αιρετών και ακαδημαϊκών που φέρνει την ιστορικότητα της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά στους πολίτες»

Το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας Δήμου Σαρωνικού παρουσιάσθηκε το Σάββατο 2 Απριλίου, στο αμφιθέατρο του δημαρχιακού μεγάρου σε μια εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους πολίτες, επιστήμονες, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού χώρου και της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας.

Στόχος της εκδήλωσης, που παρουσιαζόταν σε απευθείας μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Σαρωνικού, ήταν να παρουσιαστεί η τόσο σημαντική υποδομή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας του Δήμου https://apothetirio.kalivialibrary.gr/. Μιας υπηρεσίας που έχει προκύψει από την συνεργασία αρκετών ειδικοτήτων, όπως αναδείχθηκε και από τις τοποθετήσεις διακεκριμένων ομιλητών.

Την παρουσίαση του καινοτόμου έργου χαιρέτησε και συντόνισε η πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» Δήμητρα Ράπτη, η οποία επεσήμανε: «Το Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας  προάγει την ουσιαστική έρευνα, την τεκμηρίωση και την αξιοποίηση των ιστορικών ευρημάτων προκειμένου να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης. Η συμβολή των εξειδικευμένων επιστημόνων σε συνδυασμό με τη χρήση της τεχνολογίας και της αξιοποίησης των υποδομών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων έδωσαν ένα άριστο αποτέλεσμα, ένα υποδειγματικό έργο, που αποτελεί  παρακαταθήκη για την ανάδειξη της ιστορίας μας. Είμαστε όλοι ιδιαιτέρως υπερήφανοι».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Γεώργιος Παναγιάρης πρόεδρος του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος υπογράμμισε: «Θεωρώ ότι η σημερινή εκδήλωση δεν αποτελεί την κατακλείδα της συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Σαρωνικού και του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και έργων Τέχνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά ένα αρχικό βήμα, το οποίο θα διευρυνθεί, θα εδραιωθεί και θα εμβαθύνει μέσα σε μια κοινή προσπάθεια με μεσοπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους».

Στη συνέχεια ο φιλόλογος-αρχαιολόγος δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, αναφέρθηκε στον κομβικό ρόλο του Αποθετηρίου ως κέντρου ιστορικής τεκμηρίωσης. «Σκοπός του εγχειρήματος είναι να συγκεντρωθούν τεκμήρια, καθώς και πληροφορίες γύρω από πρόσωπα, μνημεία και οργανισμούς που αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό του Δήμου Σαρωνικού και των Κοινοτήτων του ή που σχετίζονται με αυτόν άμεσα ή έμμεσα, προκειμένου να διατηρηθούν, να προβληθούν και να γίνουν προσβάσιμα για περαιτέρω έρευνα και χρήση από το ευρύτερο κοινό.  Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στη σημασία του και σήμερα, είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι και υπερήφανοι που παρουσιάζουμε μια κοινή προσπάθεια επιστημόνων, αιρετών και ακαδημαϊκών που φέρνει την ιστορικότητα της περιοχής ένα βήμα πιο κοντά στους πολίτες», σημείωσε ο Π. Φιλίππου. Στην ομιλία του με θέμα «Αναφορά στο έργο και στο Αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη» αναφέρθηκε στο πλούσιο όσο και πολύτιμο έργο που κληροδότησε στην επιστήμη ο, γεννημένος στα Καλύβια, αρχαιολόγος. Έργο το οποίο διαφυλάσσεται ψηφιοποιημένο πλέον στο Αποθετήριο.

Ομιλία πραγματοποίησε επίσης ο αναπληρωτής καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Βιβλιοθηκονομίας, Αρχειονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος Δρ. Εμμανουήλ Γαρουφάλλου, ο οποίος αφού ανέδειξε το ρόλο που παίζουν οι Βιβλιοθήκες προκειμένου να καλύψουν  τους 17 Στόχους του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, πρότεινε μεταξύ άλλων την συνεργασία του Δήμου Σαρωνικού και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος στο πλαίσιο ενός Μνημονίου Συνεργασίας.

Το λόγο πήρε ο υπεύθυνος έργου της πλατφόρμας ReasonableGraph Νίκος Παπαζής, παρουσιάζοντας το έργο και τις φάσεις του και τονίζοντας τη δυνατότητα που δίνει στον χρήστη η προσβασιμότητα σε μεγάλο όγκο πληροφοριών.

Η MSc βιβλιοθηκονόμος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» Λυδία Αλαγιάννη, μας μύησε στον όρο του πληθοπορισμού, ανέλυσε το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του κοινού στη συλλογή των πληροφοριών, πως παρουσιάζονται οικογενειακά αρχεία και συλλογές, πως διασυνδέονται τα δεδομένα μεταξύ τους και κατά πόσο η ανοιχτή τους πρόσβαση διευκολύνει την έρευνα και καθιστά κοινό κτήμα την πληροφορία που προκύπτει από διαφορετικά είδη τεκμηρίων.

Στη συνέχεια η επίκουρη καθηγήτρια, Συντήρησης Αρχειακού Υλικού και Συλλογών με έμφαση στην Ψηφιακή Ανάλυση και Τεκμηρίωση του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Βασιλική Κόκλα, η οποία επέβλεψε την πρακτική άσκηση της φοιτήτριας Σιντορέλας Χίμα, ανέπτυξε την οπτική και εφαρμογή του έργου συντήρησης του φωτογραφικού αρχείου Ιωάννη Σωτ. Λιάπη.

Ο διδάσκων στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παντελής Μπράττης, θέλοντας να αναδείξει τις πληροφορίες από την σκοπιά του τεκμηριωτή και του επιστήμονα των ανθρωπιστικών επιστημών παρουσίασε τα διασυνδεδεμένα τεκμήρια online και έκανε μια σύντομη περιήγηση στο έργο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, την περίοδο που βρισκόταν στην Κρήτη, ενώ παράλληλα αναγνώστηκε η ομιλία του  αρχαιολόγου – ιστορικού, ειδικού συμβούλου της Περιφέρειας Κρήτης Δρος. Γιώργου Τζωράκη, ο οποίος δεν κατάφερε να είναι διαδικτυακά κοντά μας. Η συμμετοχή του Δρος. Τζωράκη ως επιστέγασμα της εκδήλωσης απέδειξε περίτρανα τον τρόπο με τον οποίο ένας ερευνητής χρησιμοποιεί ως μια βασική πηγή πληροφορίας το Αποθετήριο του Δήμου Σαρωνικού, δεδομένου ότι δεν είχε πρόσβαση στο φυσικό αρχείο.

Το Ψηφιακό Αποθετήριο είναι μια υπηρεσία, που δεν ολοκληρώνεται, ούτε μένει στάσιμη. Απεναντίας εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες, ως προς το περιεχόμενο που προστίθεται, τον τρόπο που συνδέονται και προβάλλονται τα δεδομένα, το που και πως δίνεται έμφαση και σε ποιές συλλογές, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε συλλογής.

Στην δημιουργία και λειτουργικότητα του Ψηφιακού Αποθετηρίου, καίριας σημασίας ήταν η συμβολή του προσωπικού της Βιβλιοθήκης Καλυβίων, της Λυδίας Αλαγιάννη και της Ελένης Ράπτη.

 

Από το Γραφείο Τύπου

φωτογραφίες από τις ομιλίες των προσκεκλημένων 

βίντεο από την εκδήλωση 

συνέντευξη της Προέδρου του ΝΠΔΔ "Αριστόδικος" στην εκπομπή "Ανατολικά" με τον Κώστα Τσαπάκη 5/4/2022


 

 

Wednesday the 30th. powered by PROVOLI WebTeam.