Η Βιβλιοθήκη Συλλογή 11.000 τίτλων Νέα της Βιβλιοθήκης Δημαρχείο Σαρωνικού

Νέα & Εκδηλώσεις

Ανακοίνωση

 
 
Σας ενημερώνουμε ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού θα συνεχίσει να είναι κλειστή μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2024 (βάση του σχετικού εγγράφου με αρ. πρωτ. 3775/1-3-2024 που λάβαμε από τη αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Σταματίνα Νέρα), δεδομένου ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.
 
Επειδή έχει ξεκινήσει και απογραφή του υλικού (βιβλία και λοιπά τεκμήρια) παρακαλούνται τα μέλη της Βιβλιοθήκης τα οποία έχουν δανειστεί βιβλία να τα επιστρέψουν προκειμένου να απογραφούν.
 
Θα εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις επιστροφής.
 
Σας ευχαριστούμε για την μέχρι τώρα συνεργασία και την κατανόηση.

Ανακοίνωση

 

Σε συνέχεια της γραπτής ενημέρωσης που είχαμε από την κα Σταματίνα Νέρα, αρμόδια Αντιδήμαρχο για την Βιβλιοθήκη μας (2504/12-2-2024), σας γνωστοποιούμε ότι πρόκειται να διενεργηθούν εργασίες για την επισκευή της οροφής - του αίθριου της Βιβλιοθήκης. Η ενέργεια αυτή κρίνεται αναγκαία για την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών, όσο και του προσωπικού.

Ως εκ τούτου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων θα είναι κλειστή για το κοινό (δανεισμοί, αναγνωστήριο), από την Τρίτη 13 έως και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. Το διάστημα αυτό θα εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για επιστροφή βιβλίων. 

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.


 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο συνέδριο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην Εθνεγερσία»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πραγματοποίηση του διήμερου συνεδρίου την 1 και 2 Δεκεμβρίου 2023, που είχε τίτλο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην Εθνεγερσία». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού στα Καλύβια.
Στο πρώτο μέρος χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ο πρ. Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, καθώς και ο νεοκλεγέντας Δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου. Το καλωσόρισμα και ο συντονισμός των ομιλητών έγινε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Αριστόδικος», Δήμητρα Ράπτη.
Οι εξαιρετικές ομιλίες των εισηγητών: Λυδίας Αλαγιάννη, MSc Βιβλιοθηκονόμου και Ελένης Ράπτη, Διοικητικού Υπαλλήλου του Δήμου μας, υπάλληλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, Νίκου Παντελίδη, Καθηγητή Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Σταύρου Ιατρού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, Μαργαρίτας Κλαδιά, Ιστορικού – Αρχαιολόγου, Γιάννη Πρόφη, Λαογράφου – Ζωγράφου, Κώστα Πρίφτη, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιώργου Ιατρού, Μαθηματικού – Συγγραφέα, Γιώργου Φυτά, Βιολόγου – Προέδρου της ΙΛΕΑ, Σταματίνας Καρελιώτη, Συγγραφέα, Εύας Παπαδάκη, MSc Αρχειονόμου – Βιβλιοθηκονόμου, Βαγγέλη Φιλίππου, Ιστορικού, Δρ. Ζωής Μάργαρη, κύριας Ερευνήτριας ΚΕΕΛ - Ακαδημίας Αθηνών και Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Μαρίας Βρασίδα, Δρ. Αρχιτεκτονικής, Πολεοδόμου, Σύμβουλου Τουριστικής Ανάπτυξης,
θα αναρτηθούν προσεχώς στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού ενώ ολόκληρη η πρώτη ημέρα βιντεοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί προσεχώς στο κανάλι του Δήμου στο youtube.
Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά τόσο για τους ομιλητές όσο και για όσους παρακολούθησαν το συνέδριο η συμμετοχή τεσσάρων από τα σχολεία του Δήμου, με ομάδες μαθητών και τους συνοδούς καθηγητές τους. Συγκεκριμένα συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων καθώς και από το 1ο και 2ο Λύκειο Καλυβίων. Να σημειωθεί ότι είχε αποσταλεί πρόσκληση σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας.
Ενθουσιασμένοι ήταν και οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο της δεύτερης ημέρας που είχε τίτλο «Εργαστήριο τεκμηρίωσης ιστορικής και λαογραφικής έρευνας. Πρακτική στην παραμετροποιημένη πλατφόρμα Reasonable Graph του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων». Οι διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες απάρτιζαν την ομάδα παρακολούθησης, φιλόλογοι, ιστορικοί, βιβλιοθηκονόμοι και λαογράφοι – ερευνητές συνεργάστηκαν άψογα με την ομάδα έργου, τους εκπαιδευτές Εύα Παπαδάκη, MSc Αρχειονόμο - Βιβλιοθηκονόμο και Παντελή Μπράττη, Βιβλιοθηκονόμο, MSc Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Διδάσκων στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και με τις υπαλλήλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, οι οποίες ήταν υπεύθυνες και για όλη τη διοργάνωση του διήμερου συνεδρίου.
Ακολούθησε μία μικρή εκδρομή, η οποία τους έφερε σε επαφή με την περιοχή, δίνοντας ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της Αττικής γης που κρατά ακόμα την ένταση των χρόνων εκείνων, εκείνων που η Επαναστατική Αττική βίωνε μακριά από τα πιο οργανωμένα σημεία του Αγώνα. Ο Υπεύθυνος Τουριστικής Προβολής του Δήμου Απόστολος Χατζηδήμου, MSc Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, ο οποίος έκανε την ξενάγηση, μετέφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις του και τον ενθουσιασμό του για τον τόπο μας. Τον τόπο που ενώνει ως γέφυρα πολιτισμού τη γη των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής και τη θάλασσά μας, τον Σαρωνικό, που αιώνες τώρα σμιλεύει το διάβα των απανταχού προσκυνητών και περιηγητών.
Η περιήγηση κατέληξε στο ιστορικό κτίριο Σαράντη στην Κεντρική Πλατεία των Καλυβίων, όπου στεγάζεται το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου μας. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Κοντογιάννης, MSc Σπουδές στον χορό και οι Έλενα Μιχάλη, ενδύτρια, Αικατερίνη Μιχάλη και Ήλια Ορφανού, μέλη της ομάδας, για μια διαδραστική γνωριμία με την παράδοση της περιοχής, αφού οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά από κοντά όλα τα κομμάτια της Παραδοσιακής Μεσογείτικης Γαμήλιας Γυναικείας Φορεσιάς και παράλληλα να βλέπουν στην οθόνη, την σχετική τεκμηρίωση και διασύνδεση των πληροφοριών μέσα από την ειδική εφαρμογή «Εικονική Περιήγηση 360ο» που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας.
Ανάδοχος του έργου «Διοργάνωση Συνεδρίου για την υλοποίηση της πράξης
“Η Επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών στην εθνεγερσία”» (Υποέργο 2), ήταν η εταιρεία INTEROPTICS Α.Ε.Ε.
 

Συνέδριο Δήμου Σαρωνικού και Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων

Ο Δήμος Σαρωνικού και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» του Δήμου Σαρωνικού σας προσκαλούν στο συνέδριο με τίτλο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην εθνεγερσία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού στα Καλύβια.

 

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος Σαρωνικού, μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλύβιων, με τίτλο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ». Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων «Αντώνης Τρίτσης».

ο Δήμος μας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και μέσω της πρότασης που υλοποιεί, προάγει την ουσιαστική έρευνα και καταγραφή των πηγών, την τεκμηρίωσή τους και την αξιοποίησή τους προκειμένου να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης. Ένα ακόμη μέσο για ν’ αναδειχθεί και στο σήμερα μέρος της τοπικής ιστορίας που είναι και κομμάτι της ευρύτερης Ελληνικής ιστορίας. Μία μορφή παρακαταθήκης μέσω της χρήσης των τεχνολογικών υποδομών της Βιβλιοθήκης μας και συγκεκριμένα του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού.

 

Πρόγραμμα Συνεδρίου 

Εργαστήριο

 

Ανάδοχος του έργου «Διοργάνωση Συνεδρίου για την υλοποίηση της πράξης “Η Επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών στην εθνεγερσία”» (Υποέργο 2), είναι η εταιρεία Interoptics Α.Ε. 


 

Παρουσίαση της νέας έκδοσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων , “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη (1909-1944)”, επιμέλεια κ. Πέτρου Φιλίππου - Αγγέλου

 

Την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση της νέας καλαίσθητης έκδοσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων “Ανάλεκτα από τα χειρόγραφα Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη (1909-1944)”, του συγγραφέα – επιμελητή κ. Πέτρου Φιλίππου – Αγγέλου.

Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022, στο Μουσείο Βορρέ. Αποτελείται από 542 σελίδες και σκληρόδετο εξώφυλλο. Είναι αφιερωμένη στον Ευάγγελο Χ. Κακαβογιάννη και στον Τίτο Π. Γιοχάλα.

Τον πρόλογο υπογράφει ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Επίτιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ενώ την εισαγωγή ο κ. Πέτρος Φιλίππου. Ακολουθούν τέσσερις εισηγήσεις:  «Ο εκπαιδευτικός Χρ. Πέτρου» από την κα Κυριακή Τριαλώνη, «Χρίστος Ν. Πέτρου – Μεσογείτης. Ένας Επιμελητής Αρχαιοτήτων από την Κρήτη του Μεσοπολέμου» από τον κ. Γιώργο Τζωράκη, «Ο Χρ. Πέτρου ως στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην Αθήνα και στο Ναύπλιο» από τον κ. Φώτη Κατέβα και τέλος «Το αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη στο Ψηφιακό Αποθετήριο της Ιστορίας του Δήμου Σαρωνικού» από την κα  και Λυδία Αλαγιάννη.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται δέκα μεγάλες κατηγορίες: Παραμύθια – Διηγήσεις – Ιστορίες, Προλήψεις – Έθιμα, Παιχνίδια, Γητεύματα – Γιατροσόφια, Όρκοι – Κατάρες – Ευχές, Επιλογή από τα χειρόγραφα – Κατάλοιπα του Αρχείου του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, Ονομασίες Εργαλείων – Εργασιών, Ελληνοαλβανικά λαογραφήματα εκ των Καλυβίων της Λαυρεωτικής (επανέκδοση από «Άπαντα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη», εκδ. 1984), Μελέτες για τα Καλύβια και την Αττική Γενικότερα και Μελέτες για Κρήτη και για Αργολίδα.

Η παρουσίαση περιλάμβανε ομιλίες όχι μόνο των εισηγητών που υπάρχουν στις πρώτες σελίδες της έκδοσης αλλά και άλλων ομιλητών, οι οποίοι ανάδειξαν και άλλες θεματικές ενότητες που εμφανίζονται στα χειρόγραφα του Αρχείου του Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη.

Μετά τους σύντομους χαιρετισμούς τόσο του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Χρήστου Γκίνη, όσο και της Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ. «Αριστόδικος» κας Δήμητρας Ράπτη, ο λόγος δόθηκε στους ομιλητές ξεκινώντας από την κα Λυδία Αλαγιάννη, Msc Βιβλιοθηκονόμο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, η οποία αφού αναφέρθηκε σε ένα σύντομο ιστορικό για το πώς περιήλθε στην κατοχή της Βιβλιοθήκης μας το Αρχείο του Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη (το 2007 ως δωρεά του ανιψιού του Χρήστου Δημητρίου), έκανε μια περιεκτική παρουσίαση του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού, στο οποίο περιέχεται ψηφιοποιημένο το εν λόγω αρχείο με ανοιχτή πρόσβαση σε όλους. Η ανοιχτή πρόσβαση επιτρέπει σε ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γίνουν κοινωνοί της πολυθεματικής πληροφορίας που μας κληροδότησε ο  Χρίστος Ν. Πέτρου – Μεσογείτης, ενώ επισημάνθηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος των Δημόσιων Βιβλιοθηκών ως θεματοφύλακες σπάνιου και πολύτιμου αρχειακού υλικού ιδιαίτερης πολιτισμικής αξίας.

Ακολούθησε η κα Κυριακή Τριαλώνη, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, οποία μελέτησε από το αρχείο τα στοιχεία που αφορούσαν στη χρονική περίοδο 1935-1937, στην οποία ο Πέτρου είχε διοριστεί ως Καθηγητής Ελληνικής Γλώσσας, στη Δημόσια Εμπορική Σχολή του Πειραιά. Η κα Τριαλώνη ανέδειξε την εκπαιδευτική εμπειρία του Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, που προκύπτει μέσα από τα χειρόγραφά του, ξεδιπλώνοντας τόσο τον επαγγελματισμό που έδειξε σε αυτή την πρώτη του εργασία, αλλά και στοιχεία του χαρακτήρα του. Νεαρός, αλλά συναισθηματικά ώριμος, με εν-συναίσθηση, άμεσος και συνάμα αυστηρός, αντιμετώπιζε τους μαθητές του ως ολοκληρωμένες και μοναδικές οντότητες. Οι πρακτικές που δίδασκε στους μαθητές του - πρωτοποριακές για την εποχή του - αποδεικνύουν περίτρανα τη ζέση του για την εκπαίδευση (π.χ. η τήρηση ημερολογίων που αφορούσαν στη ζωή τους μέσα και έξω από το σχολείο αλλά και η προτροπή να εκφράζουν την αλήθεια τους και τα συναισθήματά τους, τα ερωτηματολόγια με τα οποία οι μαθητές τον αξιολογούσαν, οι προτάσεις του προς το Υπουργείο Παιδείας κ.ά.). Όλα αυτά και πολλά άλλα παρουσιάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στις σελίδες της εισήγησης της κας Τριαλώνη, η οποία περιλαμβάνεται στο βιβλίο. Η ομιλία ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή των μαθητών της Γ’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Καλυβίων, Κατερίνας Γιαννούλα και Δημήτρη Βορβολάκου, οι οποίοι ανάγνωσαν κείμενα από τα ημερολόγια των μαθητών του Πέτρου. Παράλληλα προβάλλονταν στην οθόνη τα σχετικά χειρόγραφα που παρουσιάζονται στο Ψηφιακό Αποθετήριο.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η βιντεοσκοπημένη εισήγηση του κ. Γεωργίου Τζωράκη, Δρ. Αρχαιολογίας, ο οποίος δεν μπόρεσε να είναι κοντά μας δεδομένου ότι είναι κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης. Ο κ. Τζωράκης μελέτησε την περίοδο στην οποία ο Πέτρου διετέλεσε Αρχαιολόγος στην Κρήτη, στο Μουσείο Ηρακλείου και ανέδειξε τις πολύπλευρες γνώσεις του Πέτρου, στην επιστήμη που τόσο αγάπησε, την Αρχαιολογία. Η Κρήτη ένας πλούσιος τόπος σε ιστορία, πολιτισμό, ένας από τους παραδείσους αυτής της χώρας σε αρχαιολογικά ευρήματα, ως ο πρώτος επαγγελματικός σταθμός στην πορεία του ως Αρχαιολόγου, του έδωσε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις του και να ξεδιπλώσει και άλλα ταλέντα και δεξιότητες καθώς και να παίξει σημαντικό ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου που τον φιλοξενούσε. Ο κ. Τζωράκης αναφέρθηκε επίσης τόσο στην καλή συνεργασία με το προσωπικό της  Βιβλιοθήκης μας όσο και στη χρησιμότητα της ανοιχτής πρόσβασης στο Ψηφιακό Αποθετήριο που αποτέλεσε μια από τις βασικές πηγές παροχής πληροφοριών για την εν λόγω εργασία.

Ο λόγος δόθηκε στον κ. Φώτη Κατέβα, Συντηρητή Αρχαιοτήτων, Μουσειολόγο, υποψήφιο Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, μόνιμο υπάλληλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τελευταίος από τους εισηγητές, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην έκδοση. Ο κ. Κατέβας μελέτησε την περίοδο στην οποία ο Πέτρου διετέλεσε Αρχαιολόγος στην Αθήνα και στο Μουσείο του Ναυπλίου, με περιοχή ευθύνης του, την τότε Αργολιδοκορινθία. Η αγάπη του Πέτρου για την ιστορία της πατρίδας του και την αρχαιολογία και οι τεράστιες προσπάθειες που έκανε για τη διάσωση και συντήρηση των ευρημάτων κυρίως την περίοδο της κατοχής, εκφραζόταν σχεδόν σε κάθε έγγραφο (αντίγραφα που διατηρούσε) της υπηρεσιακής αλληλογραφίας που έχουμε στα χέρια μας. Η αναφορά του Πέτρου σε συγκεκριμένα υλικά συντήρησης, αποδεικνύουν ότι είχε γνώσεις και για τη συντήρηση των αρχαιοτήτων, στοιχείο που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε, αναδείχθηκε περίτρανα μέσα από την εισήγηση του κ. Κατέβα.

Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Νικόλαου Παντελίδη, Καθηγητή Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, ο οποίος προσέγγισε το παρουσιαζόμενο βιβλίο μέσα από την δική του επιστήμη, δεδομένου ότι ο Πέτρου κατέγραψε για πρώτη φορά προφορικές μαρτυρίες των συμπολιτών του στην αρβανίτικη γλώσσα. Ο κ. Παντελίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή της ελληνοφωνίας και της αρβανιτοφωνίας στην Αττική, την Ανατολική Στερεά και την Εύβοια, με εύστοχα παραδείγματα, τα οποία για πολλούς από τους παραβρισκόμενους ήταν οικεία (αρβανίτικες λέξεις). Στο πλαίσιο αυτής της ιστορικής αναδρομής κατανοήσαμε καλύτερα την ανάγκη του Πέτρου να καταγράψει εκείνη την εποχή τη γλώσσα (αρβανίτικα) που σιγά σιγά είχε αρχίσει να αντικαθίσταται όλο και περισσότερο, από την ελληνική.

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Κώστας Πρίφτης, Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιστοριοδίφης. Ο κ. Πρίφτης μας μίλησε σχετικά με τα λαογραφικά στοιχεία που κατάφερε να περισώσει ο Πέτρου, ενώ έκανε μια εκτενή αναφορά και σε άλλους ερευνητές της περιοχής των Μεσογείων (και δεν είναι εν ζωή), οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του, κατέγραψαν την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της περιοχής μας και μας άφησαν πλούσια βιβλιογραφία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους ερευνητές νεότερης ιστορίας – Λαογραφίας, στον Κώστα Δ. Σωτηρίου, τον Σταύρο Κ. Παπανικολάου, τον π. Γιάννη Ηλία, τον Γιώργο Δ. Χατζησωτηρίου, τον Σταμάτη Δ. Μεθενίτη καθώς και τη Μαρία Μιχαήλ – Δέδε της οποίας τη συλλογή των βιβλίων καθώς και μέρος των σημειώσεων, κατέχει η Βιβλιοθήκη μας.

Ακολούθησε ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, Msc Σπουδές στο Χορό, χοροδιδάσκαλος του Τμήματος Ελληνικών Χορών Καλυβίων (έτος ίδρυσης 1993), ο οποίος σε μια σύντομη αναφορά του, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν τα τεκμήρια από το αρχείο του Πέτρου προκειμένου να διατηρηθούν ήθη, έθιμα και παραδόσεις και να παρουσιαστούν από τη χορευτική ομάδα σχετικά δρώμενα. Αρχικά, το 2001, υλικό που είχε συμπεριληφθεί στον πρώτο τόμο - αφιέρωμα στον Πέτρου, με τίτλο «Άπαντα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη», αποτέλεσε την κύρια πηγή για τη συμμετοχή μιας πολυπληθούς ομάδας του χορευτικού (παιδιά έως 12 ετών από τα Καλύβια) σε μια μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε η αείμνηστη Δόμνα Σαμίου στο Ηρώδειο με τίτλο "Περνά περνά η μέλισσα..." (παρουσιάστηκε σχετικό απόσπασμα της παράστασης). Εκεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά μια παράσταση με αρβανίτικα παιχνίδια, τραγούδια και χορούς τα οποία περιγράφονταν στις σημειώσεις του Πέτρου. Μετέπειτα το αρχείο το οποίο περιήλθε στη Βιβλιοθήκη μας, συνεχίζει μέχρι σήμερα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο ως πηγή γνώσης και έμπνευσης για εκδηλώσεις του Τμήματος Ελληνικών Χορών Καλυβίων. Γίνεται εργαλείο εργασίας, ώστε η παράδοση να παραμένει ζωντανή και να εμπλουτίζεται από τη γνώση του σήμερα, να συνυπάρχει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και να ανοίγει φτερά για το μέλλον, ξεφεύγοντας από τα σκοτεινά ράφια κάποιου απροσπέλαστου αρχείου.

Στη συνέχεια οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κα Ματίνα Καρελιώτη, συγγραφέα και μέλος του Τμήματος Ελληνικών Χορών αλλά και του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Αριστόδικος», η οποία ανάγνωσε αποσπάσματα από τα χειρόγραφα του Πέτρου που αφορούν στη νυφική φορεσιά, ενώ τα χειρόγραφα παρουσιάζονταν στην οθόνη, έτσι όπως εμφανίζονται στο Ψηφιακό Αποθετήριο. Ταυτόχρονα η κα Έλενα Μιχάλη, ενδύτρια του Τμήματος Ελληνικών Χορών Καλυβίων, έντυσε επί σκηνής την κα Ελένη Αθανασίου, μέλος της χορευτικής ομάδας, με τα μέρη της φορεσιάς που περιγράφονταν στο κείμενο (μαντήλι, τσεμπέρι, μπόλια, ξελίκι, περγέλι, καρφώμα, μπελιεζίκια κλπ).

Τέλος, ο λόγος δόθηκε στον κ. Πέτρο Φιλίππου, Φιλόλογο, Αρχαιολόγο, π. Δήμαρχο Σαρωνικού, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους διοργανωτές, όσους βοήθησαν στη δημιουργία αυτής της έκδοσης καθώς και τους παραβρισκόμενους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Γιάννη Πρόφη, Ερευνητή, Λαογράφο και άριστο γνώστη της αρβανίτικης γλώσσας για την πολύτιμη βοήθειά του σχετικά με την «αποκρυπτογράφηση» και μετάφραση των αρβανίτικων χειρογράφων του Πέτρου ενώ τον κάλεσε στο βήμα να απαγγείλει ένα αρβανίτικο ποίημα του Πέτρου, το οποίο είχε αφιερώσει στην πολυαγαπημένη του μητέρα.

Ο κ. Φιλίππου, Συγγραφέας και Επιμελητής της έκδοσης, είχε επιμεληθεί και άλλες δύο εκδόσεις που αφορούσαν στον Χρίστο Ν. Πέτρου – Μεσογείτη:

Α. Η πρώτη το 1984 με τίτλο «Άπαντα Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη» έκδοση του Επιμορφωτικού Συλλόγου Καλυβίων, η οποία στάθηκε αφορμή για τη διοργάνωση της Α’ Επιστημονικής Συνάντησης ΝοτιοΑνατολικής Αττικής, ενός θεσμού που μετρά μέχρι σήμερα δεκαεπτά συνέδρια και εκατοντάδες πρωτότυπες παρουσιάσεις επιστημονικών εισηγήσεων. Αυτή η Α’ Συνάντηση που έγινε με συνεργασία του κ. Πέτρου Φιλίππου, του Ευάγγελου Κακαβογιάννη, Αρχαιολόγου και του Γεώργιου Χατζησωτηρίου, Ιατρού, Ιστοριοδίφη, ήταν αφιερωμένη στον Χρίστο Ν. Μεσογείτη.

Β. Και η δεύτερη έκδοση το 2012, με τίτλο «Χρίστου Ν. Πέτρου – Μεσογείτη, Ημερολόγιον ελληνο-ιταλικού πολέμου 1940-1941» έκδοση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων. Εκδόσεις που αποτελούν θησαυρό για την τοπική ιστορία, λαογραφία και τη διάσωση της αρβανίτικης γλώσσας και παράδοσης, σπουδαίο εργαλείο για κάθε ερευνητή καθώς και μια ιδιαίτερη και μοναδική πηγή για τη Βιβλιοθήκη και τις εκπαιδευτικές της δράσεις.

               Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Νάντια Βασιλειάδου.

Κλείνοντας τη μακροσκελή αυτή παρουσίαση της εκδήλωσης, ευχαριστούμε θερμά τους αιρετούς (Δημάρχους, Προέδρους και μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που στηρίζουν το έργο της Βιβλιοθήκης) τον κ. Πέτρο Φιλίππου για τη συνεργασία που είχαμε όλη την περίοδο προετοιμασίας της έκδοσης και των παρουσιάσεων, τους ομιλητές, καθώς και όλους τους συναδέλφους που βοήθησαν στη διοργάνωση και πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

φωτογραφίες από τις ομιλίες

βίντεο από την εκδήλωση


 

Friday the 12th. powered by PROVOLI WebTeam.