Η Βιβλιοθήκη Συλλογή 11.000 τίτλων Νέα της Βιβλιοθήκης Δημαρχείο Σαρωνικού

Νέα & Εκδηλώσεις

Ανακοίνωση

Ανακοίνωση

Αγαπητά μέλη και φίλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων,

Με το παρόν θα θέλαμε κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσουμε τόσο για την υπομονή σας όσο και για την εμπιστοσύνη που δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια στη Βιβλιοθήκη μας.

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων ολοκληρώνοντας την απογραφή του υλικού της, θα μετεγκατασταθεί σε νέο χώρο στην Κεντρική Πλατεία Καλυβίων, όπως ενημερωθήκαμε και εγγράφως από την κα Σταματίνα Νέρα, Αρμόδια Αντιδήμαρχο (σχετ. το υπ' αριθμ. 7781/16-4-2024).

Ως εκ τούτου η Βιβλιοθήκη θα παραμείνει κλειστή για το κοινό μέχρι και τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης κάνει τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να γίνει αυτή η μετάβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προς όφελος της κοινότητας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε πολλούς συμπολίτες μας (μικρούς και μεγάλους) έχει λείψει και ίσως να έχει δημιουργήσει πρόβλημα το ότι δεν έχουν πρόσβαση τόσο καιρό στα αγαπημένα τους βιβλία και τους ευχαριστούμε για τα θερμά τηλεφωνήματα συμπαράστασης που λαμβάνουμε καθημερινά. Ευχαριστούμε και παρακαλούμε για την περαιτέρω κατανόησή σας.

Θα επανέλθουμε με νέα ανακοίνωσή μας προκειμένου να σας ενημερώσουμε για την επαναλειτουργία μας στον νέο χώρο.

 


 

Ανακοίνωση

 
 
Σας ενημερώνουμε ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού θα συνεχίσει να είναι κλειστή μέχρι και τις 15 Μαρτίου 2024 (βάση του σχετικού εγγράφου με αρ. πρωτ. 3775/1-3-2024 που λάβαμε από τη αρμόδια Αντιδήμαρχο κα Σταματίνα Νέρα), δεδομένου ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.
 
Επειδή έχει ξεκινήσει και απογραφή του υλικού (βιβλία και λοιπά τεκμήρια) παρακαλούνται τα μέλη της Βιβλιοθήκης τα οποία έχουν δανειστεί βιβλία να τα επιστρέψουν προκειμένου να απογραφούν.
 
Θα εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις επιστροφής.
 
Σας ευχαριστούμε για την μέχρι τώρα συνεργασία και την κατανόηση.

Ανακοίνωση

 

Σε συνέχεια της γραπτής ενημέρωσης που είχαμε από την κα Σταματίνα Νέρα, αρμόδια Αντιδήμαρχο για την Βιβλιοθήκη μας (2504/12-2-2024), σας γνωστοποιούμε ότι πρόκειται να διενεργηθούν εργασίες για την επισκευή της οροφής - του αίθριου της Βιβλιοθήκης. Η ενέργεια αυτή κρίνεται αναγκαία για την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών, όσο και του προσωπικού.

Ως εκ τούτου η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων θα είναι κλειστή για το κοινό (δανεισμοί, αναγνωστήριο), από την Τρίτη 13 έως και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024. Το διάστημα αυτό θα εξυπηρετούνται μόνο περιπτώσεις για επιστροφή βιβλίων. 

Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.


 

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διήμερο συνέδριο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην Εθνεγερσία»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η πραγματοποίηση του διήμερου συνεδρίου την 1 και 2 Δεκεμβρίου 2023, που είχε τίτλο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην Εθνεγερσία». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού στα Καλύβια.
Στο πρώτο μέρος χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Γκίνης, ο πρ. Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, καθώς και ο νεοκλεγέντας Δήμαρχος Δημήτρης Παπαχρήστου. Το καλωσόρισμα και ο συντονισμός των ομιλητών έγινε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Αριστόδικος», Δήμητρα Ράπτη.
Οι εξαιρετικές ομιλίες των εισηγητών: Λυδίας Αλαγιάννη, MSc Βιβλιοθηκονόμου και Ελένης Ράπτη, Διοικητικού Υπαλλήλου του Δήμου μας, υπάλληλοι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, Νίκου Παντελίδη, Καθηγητή Γλωσσολογίας, Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, Σταύρου Ιατρού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού ΕΜΠ, Μαργαρίτας Κλαδιά, Ιστορικού – Αρχαιολόγου, Γιάννη Πρόφη, Λαογράφου – Ζωγράφου, Κώστα Πρίφτη, Καθηγητή Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γιώργου Ιατρού, Μαθηματικού – Συγγραφέα, Γιώργου Φυτά, Βιολόγου – Προέδρου της ΙΛΕΑ, Σταματίνας Καρελιώτη, Συγγραφέα, Εύας Παπαδάκη, MSc Αρχειονόμου – Βιβλιοθηκονόμου, Βαγγέλη Φιλίππου, Ιστορικού, Δρ. Ζωής Μάργαρη, κύριας Ερευνήτριας ΚΕΕΛ - Ακαδημίας Αθηνών και Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Μαρίας Βρασίδα, Δρ. Αρχιτεκτονικής, Πολεοδόμου, Σύμβουλου Τουριστικής Ανάπτυξης,
θα αναρτηθούν προσεχώς στο Ψηφιακό Αποθετήριο Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού ενώ ολόκληρη η πρώτη ημέρα βιντεοσκοπήθηκε και θα αναρτηθεί προσεχώς στο κανάλι του Δήμου στο youtube.
Ήταν ιδιαίτερη τιμή και χαρά τόσο για τους ομιλητές όσο και για όσους παρακολούθησαν το συνέδριο η συμμετοχή τεσσάρων από τα σχολεία του Δήμου, με ομάδες μαθητών και τους συνοδούς καθηγητές τους. Συγκεκριμένα συμμετείχαν μαθήτριες και μαθητές από το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Καλυβίων καθώς και από το 1ο και 2ο Λύκειο Καλυβίων. Να σημειωθεί ότι είχε αποσταλεί πρόσκληση σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου μας.
Ενθουσιασμένοι ήταν και οι συμμετέχοντες στο Εργαστήριο της δεύτερης ημέρας που είχε τίτλο «Εργαστήριο τεκμηρίωσης ιστορικής και λαογραφικής έρευνας. Πρακτική στην παραμετροποιημένη πλατφόρμα Reasonable Graph του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων». Οι διαφορετικές ειδικότητες οι οποίες απάρτιζαν την ομάδα παρακολούθησης, φιλόλογοι, ιστορικοί, βιβλιοθηκονόμοι και λαογράφοι – ερευνητές συνεργάστηκαν άψογα με την ομάδα έργου, τους εκπαιδευτές Εύα Παπαδάκη, MSc Αρχειονόμο - Βιβλιοθηκονόμο και Παντελή Μπράττη, Βιβλιοθηκονόμο, MSc Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Διδάσκων στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και με τις υπαλλήλους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων, οι οποίες ήταν υπεύθυνες και για όλη τη διοργάνωση του διήμερου συνεδρίου.
Ακολούθησε μία μικρή εκδρομή, η οποία τους έφερε σε επαφή με την περιοχή, δίνοντας ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της Αττικής γης που κρατά ακόμα την ένταση των χρόνων εκείνων, εκείνων που η Επαναστατική Αττική βίωνε μακριά από τα πιο οργανωμένα σημεία του Αγώνα. Ο Υπεύθυνος Τουριστικής Προβολής του Δήμου Απόστολος Χατζηδήμου, MSc Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ, ο οποίος έκανε την ξενάγηση, μετέφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις γνώσεις του και τον ενθουσιασμό του για τον τόπο μας. Τον τόπο που ενώνει ως γέφυρα πολιτισμού τη γη των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής και τη θάλασσά μας, τον Σαρωνικό, που αιώνες τώρα σμιλεύει το διάβα των απανταχού προσκυνητών και περιηγητών.
Η περιήγηση κατέληξε στο ιστορικό κτίριο Σαράντη στην Κεντρική Πλατεία των Καλυβίων, όπου στεγάζεται το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Δήμου μας. Τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο χοροδιδάσκαλος Γιάννης Κοντογιάννης, MSc Σπουδές στον χορό και οι Έλενα Μιχάλη, ενδύτρια, Αικατερίνη Μιχάλη και Ήλια Ορφανού, μέλη της ομάδας, για μια διαδραστική γνωριμία με την παράδοση της περιοχής, αφού οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά από κοντά όλα τα κομμάτια της Παραδοσιακής Μεσογείτικης Γαμήλιας Γυναικείας Φορεσιάς και παράλληλα να βλέπουν στην οθόνη, την σχετική τεκμηρίωση και διασύνδεση των πληροφοριών μέσα από την ειδική εφαρμογή «Εικονική Περιήγηση 360ο» που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας.
Ανάδοχος του έργου «Διοργάνωση Συνεδρίου για την υλοποίηση της πράξης
“Η Επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών στην εθνεγερσία”» (Υποέργο 2), ήταν η εταιρεία INTEROPTICS Α.Ε.Ε.
 

Συνέδριο Δήμου Σαρωνικού και Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων

Ο Δήμος Σαρωνικού και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων του ΝΠΔΔ «Αριστόδικος» του Δήμου Σαρωνικού σας προσκαλούν στο συνέδριο με τίτλο «Η επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών της Αττικής στην εθνεγερσία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού στα Καλύβια.

 

Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί ο Δήμος Σαρωνικού, μέσω της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλύβιων, με τίτλο «Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ. Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ». Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων «Αντώνης Τρίτσης».

ο Δήμος μας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και μέσω της πρότασης που υλοποιεί, προάγει την ουσιαστική έρευνα και καταγραφή των πηγών, την τεκμηρίωσή τους και την αξιοποίησή τους προκειμένου να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της συλλογικής μνήμης. Ένα ακόμη μέσο για ν’ αναδειχθεί και στο σήμερα μέρος της τοπικής ιστορίας που είναι και κομμάτι της ευρύτερης Ελληνικής ιστορίας. Μία μορφή παρακαταθήκης μέσω της χρήσης των τεχνολογικών υποδομών της Βιβλιοθήκης μας και συγκεκριμένα του Ψηφιακού Αποθετηρίου Ιστορίας και Πολιτισμού του Δήμου Σαρωνικού.

 

Πρόγραμμα Συνεδρίου 

Εργαστήριο

 

Ανάδοχος του έργου «Διοργάνωση Συνεδρίου για την υλοποίηση της πράξης “Η Επανάσταση στην Αττική. Η συμβολή των χωριών στην εθνεγερσία”» (Υποέργο 2), είναι η εταιρεία Interoptics Α.Ε. 


 

Thursday the 13th. powered by PROVOLI WebTeam.