Η Βιβλιοθήκη Συλλογή 11.000 τίτλων Νέα της Βιβλιοθήκης Δημαρχείο Σαρωνικού

A' έκδοση της Βιβλιοθήκης

Ημερολόγιο-ελληνο-ιταλικού-πολέμου Έκδοση του βιβλίου "Ημερολόγιο ελληνο-ιταλικού πολέμου του Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη" από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού.

 Εκδόθηκε μέσα στο Νοέμβριο του 2012 από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού και τις εκδόσεις ΑΩ το "Ημερολόγιο ελληνο-ιταλικού πολέμου του Χρίστου Ν. Πέτρου - Μεσογείτη" που περιλαμβάνει ως παράρτημα το "Ημερολόγιο Πολέμου του Ιωάννη Σπ. Δημητρίου". Πρόκειται για μια καλαίσθητη έκδοση 380 σελίδων, την οποία έχει επιμεληθεί ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, ενώ την επιμέλεια των κειμένων και των φωτογραφιών έχει κάνει ο Χρήστος Ι. Δημητρίου.

Προλογίζοντας την έκδοση αυτή ο κ. Φιλίππου ανέφερε μεταξύ άλλων:          
«Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή να προλογίσω την παρούσα δημοσίευση των δύο στρατιωτικών ημερολογίων. Το πρώτο του Χρίστου Ν. Πέτρου –Μεσογείτη και το δεύτερο του Γιάννη Σπ. Δημητρίου.
Τα ημερολόγια και ιδιαίτερα τα στρατιωτικά, αποτελούν από μόνα τους αναμφισβήτητα μία μεγάλη ιστορική πηγή και μαρτυρία. Γιατί εκτός από αυτά τα ίδια τα γεγονότα που περιγράφουν, δεν παύουν συγχρόνως να είναι και η προσωπική μαρτυρία και εξομολόγηση μιας συγκεκριμένης, μοναδικής και συγχρόνως δύσκολης στιγμής του κάθε ανθρώπου, που σαν στρατιώτης βιώνει την σκληράδα και τις κακουχίες του πολέμου.
Το πρώτο ημερολόγιο του Χρίστου Ν. Πέτρου –Μεσογείτη, περιέχει μία αναλυτική αφήγηση και εξιστόρηση όλων των στρατιωτικών γεγονότων όπως τα έζησε ο ίδιος, από τον Αύγουστο του 1940 που  επιστρατεύτηκε, μέχρι το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του στην γενέτειρά του, τα Καλύβια Αττικής. Με απλό και όπου χρειάζεται πολιτικό και επιστημονικό λόγο, περιγράφει τα στρατιωτικά και πολεμικά γεγονότα. Παράλληλα περιγράφει  την στρατιωτική ζωή και τις δυσκολίες της, αλλά ακόμη περιγράφει και αναλύει όσο μπορεί τους τόπους και τους ανθρώπους που συναντά  -Έλληνες και Αλβανούς- σε όλη την διάρκεια της στρατιωτικής του πορείας. Και ακριβώς αυτή η πολύπλευρη περιγραφή του είναι που το κάνει μοναδικό.
Το δεύτερο ημερολόγιο του Ιωάννη Σπ. Δημητρίου μικρότερο, γραμμένο πιο συνοπτικά και περιστασιακά, παρουσιάζει τα πολεμικά γεγονότα, τις κακουχίες και την σκληράδα του πολέμου, έτσι όπως την βίωσε ένας απλός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Ο ρεαλισμός και η περιγραφή της ωμής βίας του πολέμου είναι το κύριο χαρακτηριστικό του.
Σίγουρα και τα δύο ημερολόγια έχουν μία μοναδική και αξεπέραστη βαρύτητα, αφού αποτελούν μαρτυρία ψυχής των γεγονότων του πολέμου του ‘40, έτσι όπως τα βίωσαν οι δύο αφηγητές στρατιώτες.
Τελειώνοντας, νομίζω ότι πέρα από την αναμφισβήτητη τεράστια συμβολή στην γνώση και την κατανόηση της πρόσφατης ιστορίας μας και ειδικά των πολεμικών γεγονότων του ‘40, η παρούσα έκδοση αποτελεί και μια ιδιαίτερη τιμή για όλους τους συγχωριανούς των δύο συγγραφέων Καλυβιώτες, για τους συμπολεμιστές τους και κυρίως για τον τόπο μας. Αποτελεί ακόμη και μία παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές μαζί με την ευχή, ποτέ πια πόλεμος για όλο τον κόσμο».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τη συγκεκριμένη έκδοση στην τιμή των 10€ από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού (ισόγειο Δημαρχιακού Μεγάρου) κατά τις ώρες λειτουργίας της, καθώς και από τη Γραμματεία του Δημάρχου στο Δημαρχείο Σαρωνικού (1ος όροφος).
Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα διατεθούν για την ενίσχυση του σκοπού του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Σαρωνικού.

 

 

Friday the 19th. powered by PROVOLI WebTeam.