Η Βιβλιοθήκη Συλλογή 11.000 τίτλων Νέα της Βιβλιοθήκης Δημαρχείο Σαρωνικού

Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

 

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού

της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα του 1ου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων του Δήμου Σαρωνικού.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και είχε θέμα «Η ελευθερία της ψυχής». Ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2021, έληξε στις 20 Οκτωβρίου 2021 και αγκαλιάστηκε από το κοινό συγκεντρώνοντας 245 συμμετοχές, ποιήματα και διηγήματα από την Ελλάδα αλλά και από την Κύπρο, τη Γερμανία και το Βέλγιο.

Η επιτροπή απαρτιζόταν από τους κ.κ. Τζίνα Ξυνογιαννακοπούλου ποιήτρια, Γιώργο Δουατζή, ποιητή-συγγραφέα και Γιώργο Ρούσκα, ποιητή-κριτικό λογοτεχνίας, τους οποίους ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για την προσφορά τους και την άψογη συνεργασία μας.

Παραθέτουμε αυτούσιο το σκεπτικό της επιτροπής:

«Οι συμμετοχές στον «Πρώτο (1ο) Λογοτεχνικό Διαγωνισμό 2021 της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καλυβίων Δήμου Σαρωνικού» έφθασαν τις διακόσιες σαράντα πέντε.

Προσπαθήσαμε να λάβουμε υπόψη όλες τις λογοτεχνικές παραμέτρους πέρα από τη σχέση με το θέμα (γλώσσα, ύφος, τρόπο και επιπλέον για τα ποιήματα συμπύκνωση, ρυθμό).

Θεωρούμε άξιο να σημειωθεί ότι:

α) τα ποιήματα (ποσοτικά το 62% των συμμετοχών) κινήθηκαν στη μεγάλη πλειονότητά τους από ένα καλό επίπεδο και άνω, φαινόμενο αξιοθαύμαστο λόγω της δυσκολίας του θέματος

β)τα διηγήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων μας εξέπληξαν με την αρτιότητά τους, πολλά δε από αυτά θα μπορούσαν να τα έχουν γράψει καταξιωμένοι σύγχρονοι συγγραφείς.

Τα αποτελέσματα εξήχθησαν από τους μέσους όρους της αξιολόγησης των κριτών, σε κάποιες περιπτώσεις δε με οριακή διαφορά, πράγμα που σημαίνει ότι σε πάρα πολλά από τα διηγήματα και σε αρκετά από τα ποιήματα αξίζει να δοθεί βραβείο, ασχέτως αν κατά τη δικιά μας γνώμη είναι στην κατάταξη αμέσως μετά από την πρώτη τριάδα. Στα τρία πλησιέστερα σε αυτήν (με τη μικρότερη βαθμολογική διαφορά) εισηγηθήκαμε να δοθεί έπαινος. Όπως σε όλες τις κριτικές επιτροπές, η επίτευξη της αντικειμενικότητας είναι ο στόχος. Για εμάς ήταν και το κυρίως μέλημα.

Συγχαίρουμε όλους εκείνους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, τους ευχόμαστε καλή  πορεία και είθε με ορισμένους από αυτούς να συναντηθούμε μελλοντικά στα μονοπάτια της λογοτεχνίας.»  

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Βιβλιοθήκης μας και κάθε έναν ξεχωριστά. Η μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και σε επόμενους διαγωνισμούς και με άλλες δράσεις. Η φιλαναγνωσία, κύριο μέλημα των Βιβλιοθηκών, δημιουργεί τις συνθήκες να ανθίσουν νέα ταλέντα τόσο στον χώρο της συγγραφής όσο και των τεχνών. Εμείς προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ποτίζουμε τέτοιους σπόρους και χαιρόμαστε να τους βλέπουμε να ανθίζουν.

Κατηγορία Ποίηση

Α’ βραβείο:        ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ, για το ποίημα «Σαν Αητός»

Β’ βραβείο:         ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΕΝΝΑΔΗ, για το ποίημα «Ψυχής Ελευθερία»

Γ’ βραβείο:         ΒΑΣΟΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ, για το ποίημα «Στη Σκιά της Ελευθερίας»

 

Έπαινος:              ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΤΖΙΚΗ, για το ποίημα «Σύντομη πορεία»

Έπαινος:              ΜΑΡΙΑ ΠΑΐΣΗ (Κύπρος), για το ποίημα «Η ελευθερία της ψυχής»

Έπαινος:              ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΣΟΥΡΗΣ, για το ποίημα «Μικρά λευκά πανιά»

 

Κατηγορία Διήγημα

Α’ Βραβείο:        ΦΩΤΕΙΝΗ ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ, για το διήγημα «Φούστα μπλε, νούμερο 38»

Β’ Βραβείο:         ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΡΟΥΛΙΑ-ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΟΥ, για το διήγημα «Ο κήπος με τις μαργαρίτες»

Γ’ Βραβείο:         ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΟΖΙΑΡΗΣ, για το διήγημα «Σκορδαλιά στο Γουδί»

 

 

Έπαινος:              ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, για το διήγημα «Όνειρα στο κύμα»

Έπαινος:              ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΛΟΥΜΑ, για το διήγημα «Όλα θολά»

Έπαινος:              ΙΩΑΝΝΑ ΧΑΝΤΖΑΡΑ, για το διήγημα «Ψυχές δεμένες με μπαλόνια»

 

Υπενθυμίζουμε ότι οι τελικές αποφάσεις της κριτικής επιτροπής είναι οριστικές και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.


 

Saturday the 30th. powered by PROVOLI WebTeam.